Voitelu- ja hydrauliöljyn lakkautuminen – ongelma ja sen ratkaisu

Voitelu- ja hydrauliöljyn lakkautuminen on kasvava ongelma, joka aiheuttaa pahimmillaan konerikkoja ja tuotannon keskeytyksiä. Tehohydron Jani Näivä kertoo, mistä on kyse ja kuinka ongelma voidaan korjata.

Kun öljyn koostumus muuttuu siten, että siihen muodostuu kiinteää, geelimäistä tai hartsimaista epäpuhtautta, puhutaan öljyn lakkautumisesta. Sen oireita voi olla vaikea tunnistaa, sillä epäpuhtaudet saostuvat ja kertyvät järjestelmiin vähitellen. Kasaantuessaan putkistoon ja säiliön seinämille ne tukkivat mm. venttiileitä sekä suodatinpatruunoita ja vaurioittavat muita komponentteja.

”Lakkautumaa kertyy laitteiden eri osiin. Epäpuhtaus heikentää öljyn voiteluominaisuuksia, mikä aiheuttaa järjestelmässä kitkaa ja nostaa lämpötilaa. Komponentit ja lakkautuneet ohjausventtiilit eivät enää toimi kunnolla tai jumittuvat kiinni, ja komponenttien liukupinnat alkavat vaurioitua”, selvittää Tehohydron projektipäällikkö Jani Näivä.

Mitä lakkautuminen voi aiheuttaa?

Pahimmillaan hartsimainen lakkautuma liimaa kiinni ohjaus- ja säätöventtiilien pienet välykset. Vaarassa ovat myös jäähdyttimet, joissa virtauskanavien seinämät ovat viileät ja lakkautuvat helposti. Kun jäähdytysteho tämän seurauksena laskee, järjestelmän lämpötila nousee ja öljyn lakkautuminen kiihtyy. Laakereiden kohdalla lakkautuma saattaa ohentaa voitelukalvon paksuutta ja laakerit kuumenevat liikaa. Mekaaniset häiriöt ja tiivistevauriot lisääntyvät.

”Pahinta on, että laitteiden normaalikäytössä ongelmaa ei välttämättä huomaa, sillä lakkautumisilmiö ei tapahdu yhdessä yössä. Jotain lakkautumisesta voi päätellä siitä, että suodattimet tukkeutuvat aikaisempaa helpommin tai huoltoseisautuksen jälkeen järjestelmän uudelleenkäynnistys vaatii herkistelyä”, Jani Näivä kuvailee.

Miksi öljyn lakkautuminen lisääntyy?

Öljyn lakkautuminen ei ole uusi ongelma, mutta entistä yleisempi, mikä on seurausta muun muassa öljykemian muutoksesta. Nykyään pyritään tuottamaan ympäristöystävällisempiä voitelu- ja hydrauliöljyjä. Uudet öljyt ovat tasalaatuisia ja pitkälle jalostettuja. Valitettavasti ne eivät kuitenkaan liuota lakkamaisia epäpuhtauksia yhtä tehokkaasti kuin perinteiset öljyt.

Öljyn lisääntyvä lakkautuminen on siis hyvän asian mukana seurannut ikävä sivutuote, joka on huomioitava. Toki ilmiöön vaikuttavat muutkin seikat järjestelmissä ja olosuhteissa. Asiaan kannattaa puuttua ennen, kun se aiheuttaa suurempia ongelmia. Öljyn kuntoa seuraamalla ja oikein ajoitetulla lakkautumistuotteen poistamisella vältetään ylimääräisiä tuotantokatkoksia, varaosakuluja, huoltokustannuksia ja ennenaikaisia öljynvaihtoja.

Lakkautumisen poisto VEU-F -laitteella (Varnish elimination unit – filtration)

”Otamme muun muassa ennakkohuoltokierroksilla paljon öljynäytteitä. Niistä pystyy päättelemään, onko öljy mahdollisesti lakkautunut. Usein asiakkaan kanssa keskustelu vahvistaa epäilyn. Laitteistossa on voinut olla erilaisia toimintahäiriöitä ja huoltoseisokin jälkeen järjestelmä ei toimi ihan niin kuin juuri huolletun laitteen pitäisi”, Jani Näivä valottaa.

Tehohydrolla on käytössään moderni lakkautumisen poistoon kehitetty öljynkunnostuslaite, joka poistaa epäpuhtauksia hydrauli- ja voitelujärjestelmistä.

”Laite on hyvin helppokäyttöinen ja toimintavarma”, kertoo Jani Näivä. ”Asiakkaan ei tarvitse itse sijoittaa rahojaan uuteen laitteeseen, vaan Tehohydro tarjoaa sen vuokralle avaimet käteen -palveluna. Teemme yleensä ensin öljyanalyysin, jos sitä ei ole vielä tehty. Analyysin perusteella, kohdennamme öljyhuoltoon oikeat toimenpiteet ja kytkemme laitteen järjestelmään kiinni.”

”Hyviä tuloksia on saatu jo kahdessa viikossa, riippuen järjestelmän koosta ja lakkautumisen määrästä. Järjestelmän puhdistumista seurataan öljyanalyyseillä ja jokaisessa tapauksessa pyritään etsimään juurisyy”, Jani Näivä summaa.

Lakkautumisenpoistoyksikkö sopii lähes minkä kokoisiin järjestelmiin hyvänsä, mutta useimmiten kyseeseen tulevat hydraulijärjestelmät, joiden öljysäiliön tilavuus vaihtelee 200–300 litrasta useampaan kuutioon, täysin riippuen kohteesta.

Saat VEU-F -laitteen vuokralle

Onko teillä viitteitä lakkautumisesta? Jos järjestelmissänne on oireita, joita epäilet lakkautumisen aiheuttamiksi, niin selvitetään asia ja hoidetaan kuntoon. Ota yhteyttä, sovitaan asiasta lähemmin.

Jani Näivä
Projektipäällikkö
040 0614835
jani.naiva@tehohydro.fi