Tehohydro 40 vuotta: Ikä on vain numero, mutta se kertoo kokemuksesta

Tehohydro täyttää tänä vuonna 40 vuotta. 1980-luvulla Savonkadulle vanhan kaupan tiloihin perustettu kahden miehen pyörittämä liike on nyt päässyt kypsään keski-ikään työllistäen tänä päivänä 43 henkilöä ja operoiden Suomen mittakaavassa merkittäviä projekteja.

Kaikki lähti liikkeelle kesällä 1983, kun Mauri Mäkelä ja Kai Vainio miettivät miten Lappeenrannan hydrauliikka-alaa saisi nousuun. Paikallinen rautakauppa möi kyllä hydrauliikkaa, mutta ei siihen liittyvää palvelua. Mäkelä ehdotti Vainiolle yrityksen perustamista, ja Vainio lähti luottavaisin mielin mukaan. Tehohydro oli syntynyt.

Ensiaskeleitaan ottava Tehohydro lähti hiljalleen kasvuun. Työntekijöitä saatiin ensimmäisten vuosien aikana lisää ja asiakkaiksi vakiintui metsäalan yrittäjiä ja teollisuusalan toimijoita. Vainio kävi neuvomassa hydrauliikka-asioissa monissa paikoissa, aina tehtaista maatiloihin. Näistä päivistä on lähtöisin edelleen voimissaan oleva periaate: oli asiakkaalla sitten metsä- tai paperikone, niin kaikki he ovat yhtä arvokkaita.

Lisää kapasiteettia, lisää volyymia


Korjaamotoiminta alkoi Tehohydrolla jo Savonkadulla. Tilat kävivät kuitenkin pian ahtaaksi. Vuonna 1987 Tehohydro osti Lappeenrannan teollisuuskiinteistöt Oy:ltä kiinteistön, jolloin käyttöön saatiin suuremmat tilat. Tilat mahdollistivat kapasiteetin kasvattamisen, jonka myötä työntekijöiden määrä ja projektit kasvoivat.

Toiminnan kasvaminen sai tähyilemään rohkeasti yhä suurempia asiakkaita. Tämä muutti luonnollisesti myös asiakaskunnan rakennetta: teollisuuden edustus kasvoi yhä suuremmaksi. Myös toiminta-alue laajeni kasvun myötä, ja projekteja alkoi tulla yhä kauempaa ympäri Suomea. Palvelua tarjottiin silloin ja tarjotaan yhä tänäkin päivänä kuitenkin myös pienemmille asiakkaille – perusajatus on, että kenellä vain on käytössään hydrauliikkaa, häntä palvellaan.

Vuonna 2020 päättyi eräs tärkeä aikakausi, kun Tehohydroa perustamassa ollut Vainio siirtyi toimitusjohtajan tehtävistä verkkaisiin eläkepäiviin. Vainion suuriin saappaisiin astui määrätietoisesti yli 10 vuotta Tehohydrolla projektijohtajana työskennellyt Teemu Nurmi, joka on jatkanut Tehohydron ohjaamista kasvun polulla hyvällä menestyksellä. Lähitulevaisuuden horisontissa siintää esimerkiksi merenkulkuun liittyvä projekti, jonka kesto on kolme vuotta – se on kaikilla mittareilla Tehohydron historian suurin projektikokonaisuus.


Suunta on aina ollut ylöspäin

Tehohydron tarina on aina ollut määrätietoisesti nousujohteinen. Alussa vauhti ei ollut kova, mutta varman etenemisen ansiosta yrityksellä on nykyisin pitkät ja vahvat perinteet teollisuuden tarpeiden palvelemisessa eri osa-alueilta. Laadukas palvelu huollon, revisioiden, uudisrakentamisen, modernisaation ja materiaalien toimituksen saralla on luonut yritykselle vankan pohjan, jolta on hyvä ponnistaa yhä korkeammalle.

Nykyisin Tehohydro työllistää 43 henkilöä ja yrityksellä menee mainiosti. Töitä riittää ja asiakaskunta on vakiintunut – joskin uusillekin asiakkaille on aina sijaa. Hiljattain tehtyjen yrityskauppojen myötä toiminta kasvaa entisestään, ottaen yhä vahvempaa jalansijaa koko Suomen mittakaavassa. Uusia aluevaltauksia ovat Lahti ja Rauma. Lahden yrityskaupoista voi lukea lisää aiemmasta artikkelista.

40-vuotias Tehohydro suuntaa kohti tulevaisuutta entistä leveämmillä hartioilla ja lippu korkealla. On kuitenkin asioita, jotka eivät ole muuttuneet Savonkadun pikkupuodin ajoista vielä tähänkään päivään asti, eivätkä tule muuttumaan. Tehohydro tulee aina pitämään kiinni laadukkaasta tekemisestä laadukkailla komponenteilla. Lisäksi osaavasta henkilöstöstä pidetään aina huolta. Vuosien mittaan on tullut selväksi, että yrityksessä on ensiluokkaisia ja motivoituneita työntekijöitä, jotka saavat aikaan hienoja asioita.Kai Vainio
Tehohydron toinen perustaja

Kai kiinnostui hydrauliikasta ja sen tekniikasta ollessaan työharjoittelussa Voikkaan tehtaalla vuonna 1973. Tehohydron arjesta Kai jättäytyi ansaituille eläkepäiville hiljalleen vuonna 2020, kipparoituaan yritystä menestyksekkäästi yli 15 vuotta.

Teemu Nurmi
Tehohydron toimitusjohtaja
040 717 3220

teemu.nurmi@tehohydro.fi

Teemun tekniikan ja hydrauliikan maailmaan vei lapsuuden harrastukset erilaisten ajoneuvojen parissa. Tehohydron toimitusjohtajaksi Teemu siirtyi vuonna 2020, työskenneltyään yrityksessä pitkään projektipäällikkönä. Kaikkiaan Teemulla on takana yli 20 vuotta Tehohydrolla.